Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Hydrateren kun je leren

10/1/2024

Goed hydrateren is cruciaal voor je lichaam. Maar vaak drinken we te weinig of te laat – als je dorst krijgt, had je eigenlijk al een glas water moeten pakken. Je hebt water nodig om voedingsstoffen te transporteren en je afvalstoffen je lijf uit te krijgen. Ook helpt goed hydrateren tegen overgewicht en hoofdpijn.

Koffie is, zolang je minder dan vijf koppen per dag drinkt, niet slecht voor je. Wel kan koffie verslavend werken en je ‘s avonds langer wakker houden. Probeer daarom eens wat het met je lichaam doet als je koffie helemaal laat staan.

Waarom is hydrateren zo belangrijk?

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water, de hersenen zelfs voor zeventig procent. Je vochthuishouding is daarom enorm belangrijk.

Niet alleen is water nodig voor het werkend houden van je systemen en organen, veel water drinken werkt bijvoorbeeld ook wanneer je wilt afvallen. Je hebt minder honger, en drinkt minder suikerhoudende dranken. Bovendien stimuleert water drinken je stofwisseling.

Daarnaast is water onmisbaar voor je hersenen: als je te weinig drinkt functioneer je slechter en kun je barstende hoofdpijn krijgen. Je hersenen verbruiken veel meer water dan je denkt! Wetenschappers uit Maastricht onderzochten of het drinken van water helpt tegen migraine, en dat was zo. De patiënten hadden veel korter last van migraine, en de pijn was ook minder.

Hydrateren, telt koffie ook?

Nederlanders zijn enorme koffieleuten. We drinken gemiddeld vier koppen per dag, mannen iets meer dan vrouwen, en we drinken iets meer naarmate we ouder worden. Dat is op zich geen probleem: tot vijf koppen per dag is koffie niet schadelijk.

Wel kan koffie verslavend werken: koffie verhoogt je dopamineniveau – net als chocola – wat je een goed gevoel geeft.

Daarnaast blokkeert cafeïne aanhechtingspunten voor adenosine, een belangrijke slaapverwekkende en kalmerende stof. Naarmate de dag vordert neemt de werking van adenosine toe waardoor je vermoeider wordt.

Neem je dan een kop koffie, dan ben je weer alert. Dat kan heel effectief zijn, maar als je dit te laat op de dag doet, verstoort het je natuurlijke nachtrust. Je bent natuurlijk niet voor niets moe: door die gevoelens te onderdrukken, geef je je lichaam niet de kans uit te rusten. Ook dit principe werkt verslavend: je hebt steeds meer koffie nodig om dezelfde staat van alertheid te bereiken.

Als je koffie helemaal overboord zet, zul je ook merken dat je onttrekkingsverschijnselen krijgt: hoofdpijn, minder energie of een slecht humeur. Maar die symptomen zijn tijdelijk. Na twee tot negen dagen functioneert je lichaam weer – en nu helemaal op eigen kracht.