Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

5 onverwachte tips voor een betere slaapkwaliteit

9/8/2023

Wil jij meer energie? Hoe belangrijk slaap dan voor je is, hoeven we je vast niet uit te leggen. Je voelt zelf eigenlijk wel wat het met je doet als je een nacht minder optimaal hebt geslapen. Maar vaak meten we hoe goed we slapen af aan het aantal uren dat we slapen. Terwijl eigenlijk nog veel belangrijker is: hoe diep slaap je nu eigenlijk in die uren? Kwaliteit gaat boven kwantiteit, (zoals met meer in het leven). In dit artikel vind je 5 belangrijke tips voor een betere slaapkwaliteit.

We slapen vaak wel lang genoeg, maar niet goed genoeg!

Hoe merk je of je niet diep genoeg slaapt?

- Je wordt te vroeg wakker

- Je moet er elke nacht minstens 1 keer uit (of meer), ook al is dit voor een toiletbezoek

- Je wordt vermoeid wakker

- Je hebt weinig energie

- Je wilt overdag vaak slapen

- Kan ik zonder cafeïne optimaal functioneren?

- Je bent regelmatig prikkelbaar

- Je hebt cognitieve problemen: een verminderd geheugen & minder concentratie

5 onverwachte tips om je slaapkwaliteit te verbeteren:

1. Rust in je hoofd begint al overdag

Zorg dat je brein niet alle prikkels 's avonds pas hoeft te verwerken. Verminder dus je cognitieve belasting overdag al. Als je tot aan het moment van slapen te veel prikkels en informatie laat binnenkomen, gaan je hersenen dit verwerken als je gaat slapen.-Bouw daarom rustmomenten overdag in. Naast een goede pauze dus ook door de werkdag heen even weg van je computer.- Neem vooral het laatste uur voor het slapengaan geen nieuwe informatie in je op. Dus niet werken, Instagrammen of studieboeken voordat je gaat slapen. Ook Netflixen is geen ontspanning voor je brein: de lichtflitsen en informatie moeten nog steeds verwerkt worden.

2. Zorg voor een goede bloedsuiker

De eerste stap daar naartoe is: eet gebalanceerde maaltijden met zowel eiwitten, vet als koolhydraten voor de juiste verzadiging. Als je te veel (geraffineerde) koolhydraten eet, raakt je bloedsuiker makkelijker ontregeld. Al helemaal als hier nog een portie stress bij komt kijken. Bij een ontregelde bloedsuiker kun je 's nachts last krijgen van schommelingen in je bloedsuiker en daar wakker van schrikken. Slaapproblemen komen dan ook vaker voor bij mensen die insulineresistent zijn (insuline is het hormoon die je bloedsuiker regelt.

3. Dankbaarheid

Hoe je je voelt als je gaat slapen, beïnvloedt je hersengolven en daarmee hoe gemakkelijk je hersenen in de ontspan-modus komen. Het is bewezen dat dankbaarheid goed voor je gemoedstoestand is. Maak het jezelf makkelijk en plak een briefje op je spiegel voor tijdens het tandenpoetsen: Voor welke 3 dingen ben ik dankbaar vandaag? Zo maak je het een gewoonte om je dag positief af te sluiten.

4. Daglicht

Laat overdag voldoende daglicht op je ogen vallen. Ons slaap-waakritme staat onder invloed van de pijnappelklier in je brein: die maakt het slaaphormoon melatonine (en melatonine heeft naast slapen nog veel meer herstelfuncties voor jou in de nacht!). De melatonineproductie is heel afhankelijk van de hoeveelheid licht en je dagritme overdag. Ook beïnvloedt licht (op de juiste tijden) je humeur.

5. Je darmen beïnvloeden je slaap en energieniveau

Zorg voor een goede darmwerking. 95% van je serotonine, de voorloperstof van melatonine, wordt aangemaakt in je darmen. Darmklachten kunnen je slaapkwaliteit verminderen.