Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

5 tips om gezond eten makkelijk te maken

14/12/2022

Hoe maak je gezond eten makkelijk?

Je weet diep van binnen dat je gezonder zou kunnen eten en je bent ook daadwerkelijk gemotiveerd. Maar vervolgens heb je een drukke dag gehad, ben je wat later thuis en moet je tussendoor ook nog bedenken wat je zult gaan eten. Iets weten en iets doen zijn twee verschillende dingen. De theorie naar de praktijk vertalen gaat je echt veel makkelijker af met deze 5 tips om gezond eten makkelijk te maken. Zodat jezelf goed voeden haalbaar, leuk en lekker is!

Allereerst een tip die je natuurlijk van ons van Recharge kunt verwachten: je mindset is bepalend voor je voedingskeuzes. Als je weet waar je het voor doet, wordt het vele malen makkelijker. Schrijf daarom voor jezelf op:

- Waarom wil ik gezond eten?

- Wat levert gezond eten mij op?

- Wat zijn mogelijke valkuilen waardoor het niet lukt? In welke valkuil zit een kern van waarheid? En hoe zet je dit om naar een inzicht zodat je anders omgaat met de uitdaging? Bijvoorbeeld: “ik vind het te zwaar om altijd gezond te eten”. Probeer je valkuil om te zetten naar iets wat wel haalbaar voor je lijkt. Zoals “Ik ga in elk geval elke dag gezond lunchen” of “Ik gun mijn lichaam en mezelf meer gezondheid en vitaliteit en zet daarom elke dag een kleine stap in de goede richting.”

Oke, je weet nu waar je het voor doet. De volgende stap is dan: hoe doe je dit in de praktijk? Hieronder vind je onze top 5 tips om gezond eten makkelijk, haalbaar en lekker te maken.

1. Plan vooruit

Niks zo frustrerend als na je werk, op het drukste moment in de supermarkt, ook nog moeten bedenken wat je gaat eten (met een hongerige maag). Planning is hierin key. Kies een vast moment in de week waarop jij jouw eetplanning maakt (dat klinkt overdreven, maar werkt als een trein!). Dit kan simpel in je notities op je telefoon of waar jij dan ook fijn vindt. Nog makkelijker: zet alles gelijk op de boodschappenlijst zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Een vaste routine zorgt dat je niet dagelijks voor de keuze staat “wat zal ik nu weer eten?” Als je dan wat meer haast hebt of minder energie, is het namelijk gemakkelijker om te vervallen in minder fijne gewoonten.

2. Kook in grote hoeveelheden en vries in

Als je dan toch kookt, waarom niet gelijk een dubbele hoeveelheid koken? Daardoor heb je bijvoorbeeld restjes avondeten als lunch of hoef je een volgende dag niet te koken. Houd ook zeker een restjesdag. Dubbele winst want: jij hoeft niet te koken én minder voedselverspilling. Als je meer kookt kun je ook porties invriezen voor de dagen waarop je minder tijd hebt.

3. Kijk waar je groenten kunt toevoegen op een simpele manier

Soms zit gezonder leven echt in kleine dingen. Kijk eens of je aan jouw maaltijden groenten kunt toevoegen zodat je je maaltijd rijker maakt in vitamines, mineralen en vezels. Een paar voorbeelden:

- Eet je graag havermout? Meng er geraspte wortel en speculaaskruiden doorheen (ook een favoriet voor kinderen!)

- Ui, tomaat, courgette en kruiden bij je gebakken ei

- Beleg je lunch met kiemen, tomaatjes en komkommer

- Mix neutrale groenten door je smoothie zoals wortel, courgette, avocado (gelijk fijn voor de verzadiging en goede vetten!)

4. Maak je eigen database aan favoriete, gezonde recepten

Zodat je als je het even niet weet altijd hierop kunt terugvallen. Pinterest is hierin jouw beste vriend(in). In ons Rechargeprogramma vind je als deelnemer ook dagelijks recepten voor ontbijt, lunch en diner!

5. Zorg ervoor dat je altijd gezonde opties in huis hebt

Voldoende fruit waar je écht zin in hebt (koop bijvoorbeeld een ananas i.p.v. dezelfde banaan als altijd), pure chocolade, noten, pitten en zaden.