Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Harder werken voor een goed leven, ja of nee?

5/2/2024

Een van de belangrijkste tips om deze periode makkelijker te maken en een die bijna iedereen fout doet is eigenlijk ook een beetje tegenstrijdig. Je leven is nu waarschijnlijk ontzettend hectisch; je moet wennen aan een nieuw ritme, je work/ life balance is volledig zoek en daardoor moet je waarschijnlijk twee keer zo hard werken. Toch gaat dit je helpen om meer voor elkaar te krijgen en positiever in deze wedstrijd te staan.

Het belang van hard werken

Je verantwoordelijkheden lopen nu waarschijnlijk volledig uiteen. Meer dan ooit tevoren. Een project afmaken met collega’s via Zoom, de administratie bijwerken, huiswerk nakijken, tijdschema’s maken voor de boodschappen, de kinderen en het werk en dan heb je ook nog de gebruikelijke afleiders als mail, Whatsapp (alhoewel er wel echt hele leuke grappen voorbij komen), last minute klusjes en mail en mail.

De beste tip die ik je kan geven is; werk een stuk harder dan normaal. Daar bedoel ik niet mee dat je meer moet werken of sneller. Daar bedoel ik mee dat als je iets doet, als je een project hebt gekozen om mee aan de slag te gaan, dat je daar dan nog harder aan moet werken. Je daar ook echt helemaal in te storten. Laat je zo min mogelijk afleiden. Volledige focus op dat ene project of klus. Dat is hard werken, geloof me.

Het is extreem verleidelijk om, zodra je net lekker op weg bent, toch even dat binnengekomen bericht te bekijken, toch even kort op die mail te reageren en voordat je het weet ben je weer met van alles tegelijk bezig. Natuurlijk zijn er legio excuses om jezelf af te leiden. Natuurlijk kun je zo allemaal kleine klusjes van je to-do lijst afstrepen. Maar het helpt niet.

Uiteindelijk blijven de belangrijke zaken liggen

Het is keihard werken om je op 1 ding te blijven focussen. Maar, als dat lukt, als je je echt kan concentreren, dan gaat het na 10 tot 20 minuten opeens een stuk vloeiender. Dan krijg je er zelfs energie van. Dan kom je er echt in en gaat het echte werk een stuk sneller. Je krijgt meer voor elkaar, in minder tijd. Dit noem je flow. En het grootste voordeel; je hebt er ook meer lol in.

Kleine klusjes afvinken is goed voor kleine geluksmomentjes, kleine shotjes dopamine, maar die verdwijnen ook meteen weer. Vandaar dat we telkens opnieuw onze timeline verversen, dat we telkens opnieuw mailtjes openen en kleine klusjes oppakken. Uiteindelijk blijven de belangrijke zaken liggen.

Als je een blok inbouwt om even keihard te werken, puur focussen op die ene klus die echt af moet, dan zul je zien dat het makkelijker gaat, de kwaliteit omhoog gaat en je er meer plezier in krijgt. Helemaal als je dat grote project uiteindelijk kan afstrepen.

Dit is ook de basis van ons #Recharge model. Je krijgt meer gedaan door helder te bepalen wat je moet doen, je daar compleet op te focussen, daar krijg je energie van. Die energie heb je hard nodig om je focus te bewaren en als dat lukt; dan kun je in de flow komen.

WAARSCHUWING

Let wel: er is een waarschuwing! Ook werken in flow kost je energie. Bovendien vergeet je in flow alles om je heen. Blijf dus niet uren zo doorwerken. Geloof me. Ik heb ooit op Schiphol gezeten waar ik aan het wachten was op mijn vlucht naar Amerika. Ik was druk bezig op mijn laptop met een onderzoek en zat er helemaal in. Toen ik dacht dat ik klaar was, belde mijn collega Eline. Terwijl ik met haar aan de lijn zat zag ik dat het tijd was om rustig richting de Gate te gaan lopen. Ik had nog 1,5u, maar als je naar Amerika vliegt wil je op tijd bij de Gate zijn.

Het bleek een dure les…

Terwijl ik met Eline aan de telefoon zat, realiseerde ik me opeens dat ik nog iets vergeten was in het onderzoek. Ik hing Eline op en dook weer in mijn laptop. Aangezien ik net daarvoor heerlijk in flow had gewerkt, zat ik er ook zo weer in. Binnen no-time had ik het onderzoek doorgespit.

Volledig terug in flow wist ik de nodige verbeteringen door te voeren. Met een tevreden glimlach op mijn gezicht, sloot ik het onderzoek af. Ik deed mijn laptop dicht. Klaar om richting de Gate te lopen, zag ik alleen op de schermen, in het rood: FLIGHT DEPARTED. Het bleek een dure les…

Voorkom dus dat je je eigen spreekwoordelijke vlucht mist. Harder werken betekent niet vergeet de wereld om je heen. Werk in blokken van 60 tot max 90 minuten en ga dan echt iets anders doen. Focus je dan weer op je gezin of ga even niets doen. De volgende sessie kom je dan ook weer makkelijker in de flow. En dat maakt je werk een stuk makkelijker! En leuker!

Wil jij zelf ook makkelijker in flow komen en meer plezier uit je werk halen? Doe dan mee met de Recharge Special Edition©. Deze Recharge is speciaal ontwikkeld voor de huidige uitdagingen van thuiswerken en om je gezondheid een boost te geven!