Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Prioriteitenlijst vs. takenlijst

8/1/2024

Als je wilt dat iets echt gebeurt, moet je het belangrijk maken voor jezelf. Eerst je prioriteiten opstellen om hier vervolgens een prioriteitenlijst van te maken.

Noteer ‘s avonds voor je gaat slapen, wat voor jou prioriteiten – acties, maar bijvoorbeeld ook goede voornemens of waarden – zijn van de volgende dag. Of maak het schrijven van een prioriteitenlijst onderdeel van je ochtendroutine. En let op: dat is iets anders dan een takenlijst.

Wat mag er op jouw prioriteitenlijst?

Idealiter noteer je ‘s avonds wat jouw belangrijkste punten zijn voor de volgende dag. Dat kunnen heel praktische acties zijn – een belangrijke mail beantwoorden, een stuk lezen – maar ook meer waarde gedreven voornemens.

Als je het ‘s avonds doet, maak je je hoofd leeg, waardoor je rustiger kunt gaan slapen. Ben je er te moe voor, doe het dan meteen ‘s ochtends als onderdeel van je ochtendroutine. Dan zet je de toon voor de dag.

Let op: het gaat niet om een takenlijst, maar om een prioriteitenlijst. Een takenlijst is wat jij denkt te moeten doen. Een prioriteitenlijst bevat wat jij belangrijk vindt om te doen. Canadees onderzoek heeft aangetoond dat mensen die elke dag stilstaan bij hun eigen persoonlijke waarden, gelukkiger zijn dan mensen die zich vooral bezighouden met wat het leven van dag tot dag van ze vraagt. Daarom is het belangrijk om helder te krijgen wat jij nu echt belangrijk vindt.

Maak de lijst niet te lang, bekijk hem elke ochtend, en houd je eraan. Als je de dingen afkrijgt die je het allerbelangrijkst vindt, is elke extra actie pure winst.

De ”positive no”

Houd jouw prioriteitenlijstje kort. Zet er alleen dingen op die voor jou het verschil maken. Het is goed om te beseffen dat achter alles wat jij op je prioriteitenlijst zet, er duizend dingen niet op staan.

Bewust of onbewust zeg je nee tegen zaken die jou niet verder brengen of geen energie geven, zodat je ruimte creëert voor datgene wat voor jou van belang is. Dit concept is bekend geworden als de ‘positive no’. In dit filmpje wordt daar meer over uitgelegd: