Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Productief thuiswerken: 10 tips

9/1/2024

Heerlijk, drie weken thuiswerken! Dat dacht je afgelopen maandag misschien. Maar inmiddels blijkt productief thuiswerken toch minder eenvoudig en rustgevend dan je had gedacht. Je bed ligt erg lekker ‘s morgens, een douche nemen voelt overbodig en Netflix ligt op de loer. Toch verwacht je werkgever dat je even productief bent als normaal. En in alle eerlijkheid: voor jezelf is het ook fijner om de werkdag met een voldaan gevoel af te sluiten. Hoe pak je dat aan?

1. Houd je normale ritme aan

Sta je normaal elke dag om 6:00 uur op? Blijf dan in dat ritme. Neem de extra tijd in de ochtend om de krant te lezen, iets voor jezelf te doen of te sporten (over het belang van sporten vertel ik je zo meer).

En belangrijk: maak je klaar zoals je dat altijd doet voordat je aan je werkdag begint. Je hersenen leggen automatisch een connectie tussen bepaalde outfits en emoties. Neem daarom een douche en kies een outfit die je ook op een ‘’normale werkdag’’ aan zou trekken.

2. Productief thuiswerken = zorgen voor een strakke planning

Tijdens een dag thuiswerken is het heel makkelijk om afgeleid te worden. Een wasje hier, een wandeling daar. Hier is natuurlijk niets mis mee, zolang je zorgt dat je je tijd productief indeelt en aflevert wat er van je verlangd wordt.

Maak daarom aan het begin van de dag een planning. Stel een aantal prioriteiten die je sowieso afgevinkt wil hebben aan het einde van de dag.

Wees wel realistisch en blijf jezelf uitdagen. Ben je na de lunch al klaar met je prioriteiten? Stel dan een paar nieuwe!

Merk je dat je dit lastig vindt? 1 van onze belangrijkste tips wat betreft productief thuiswerken: Plan 1 of 2 keer per dag een focusuur voor jezelf in. Zet je notificaties uit (ja, ook je email) en zet je telefoon op niet storen. Je zult verbaasd staan van hoeveel je gedaan kunt krijgen in dat uur!

3. Productief thuiswerken betekent ook: stay connected

Ben je gewend aan een stand-up meeting iedere ochtend? Doe dit nu virtueel. Laat wel iedereen, behalve degene die praat, zijn microfoon muten. Zorgt er ook nog eens voor dat je niet onnodig ver afdwaalt!

Zit je vaak 1 op 1 te brainstormen met een collega? Kies een platform als Skype of Zoom zodat je elkaar kunt zien, en op een zo natuurlijk mogelijke manier kunt samenwerken.

Houd elkaar op de hoogte van de stand van zaken, en geef het aan als je ruimte hebt om extra werk op te pakken (zoals je dat op kantoor ook zou doen).

En net zo belangrijk voor productief thuiswerken: probeer op de hoogte te blijven van elkaars leven! Begin het eerste telefoon- of videogesprek van de dag dan ook met gewoon even bijkletsen.

4. Voorkom een gevangen gevoel en extra kilo’s

De muren komen op me af, en ik ben al 5 kilo aangekomen.’’ Deze uitspraak wil je natuurlijk voorkomen. Maar hoe dan?

Het is heel makkelijk om tijdens een dag werken vanuit huis vrijwel niet te bewegen. Op kantoor loop je naar de printer, naar je collega, naar de kantine en noem maar op. Thuis hoef je alleen de afstand naar de wc en de keuken te overbruggen. Wees jezelf hiervan bewust, en plan verschillende momenten in om even te bewegen.

Heb je een lang telefoongesprek gepland staan? Doe dit dan buiten, al wandelend! Thuiswerken wordt zo meer productief, maar ook gezonder. Dit zorgt voor een frisse neus, verandering van omgeving (goed voor je hersenen), en voor de nodige beweging. Alle beetjes helpen!

Vind je het lastig om genoeg beweging te krijgen? Er zijn inmiddels al veel initiatieven waar je online lesjes kunt volgen. Een van deze initiatieven is onze eigen #Recharge Special Edition©!

5. Denk van tevoren na over de lunch

Het halen en voorbereiden van de lunch kan aardig wat tijd in beslag nemen (zeker als je naar drie verschillende supermarkten moet om te vinden wat je nodig hebt). Denk hier dus van tevoren alvast over na, en doe de avond of ochtend van tevoren boodschappen.

Zit je met meerdere personen (huisgenoten, partner, familie) thuis? Maak er dan een gezamenlijk moment van. Spreek een tijd af, dek de tafel en neem echt pauze. Mocht je alleen thuis werken, overweeg dan om met een collega te bellen tijdens de lunch. Zo blijft de lunch een sociaal en ontspannen moment van je dag, wat je stemming en welzijn een boost geeft. Wat je ook doet: lunch niet achter je computer!

6. A clean house, a clear mind

Houd ook thuis een clean desk policy aan. Een opgeruimd bureau zorgt voor rust in je hoofd.

Werk je in de woonkamer, aan de eettafel? Neem dan in de ochtend even de tijd om orde scheppen voordat je aan de slag gaat. Je zult zien dat je met veel meer rust in je hoofd aan je werkdag begint en dus productiever thuiswerkt!

7. Voorkom een acute hernia: richt je werkplek in!

Niet minder belangrijk: zorg voor een comfortabele werkplek. Ook als je daar net iets meer tijd of geld in moet investeren dan normaal: het is het waard. Je wil voorkomen dat je al na drie dagen vergaat van de rugpijn. Regel indien mogelijk een toetsenbord en muis voor je laptop, en zet je scherm op ooghoogte. Een handig optie is een keuken- of badkamertrapje tijdelijk op je bureau zetten als standing desk. Of je gebruikt gewoon 2 dozen. Met een goede standaard onder je fiets creëer je eenvoudig je eigen Bike Desk.

8. Kinderen thuis? Maak afspraken met buren/kennissen

Lees je dit terwijl je thuis vier kinderen hebt zitten, dan denk je misschien: makkelijker gezegd dan gedaan. De situatie is inderdaad niet ideaal.  Maar kijk of het een mogelijkheid is om afspraken te maken met anderen die in dezelfde situatie zitten. Lukt het je bijvoorbeeld om met twee stellen de zorg van de kinderen over jullie vieren te verdelen? Dan kun je drie volle dagen werken tegenover 1 dag met de kinderen.

9. Niet genoeg te doen? Pak een project op!

Nu kan het natuurlijk ook zo zijn dat je door de huidige situatie simpelweg niet heel veel te doen hebt. Of dat onze productief thuiswerken-tips je zo productief hebben gemaakt dat je niks meer te doen hebt. Je wil voorkomen dat je werkdagen een soort verkapte vakantie worden waarin je mentaal niet echt uitrust omdat je weet dat je feitelijk gezien aan het werk bent.

Bedenk voor jezelf: is er een project dat al langere tijd ligt, maar wat nooit genoeg prioriteit had? Neem jezelf voor om hier dan iedere dag in ieder geval 1 uur aan te zitten, en langer wanneer je daar de ruimte voor hebt.

Mocht dit nou ook geen optie zijn, overleg dan eens met je werkgever of er nog nuttige cursussen of trainingen zijn die je nu zou kunnen volgen. Er bestaan ontelbaar veel online platformen met cursussen variërend van programmeren tot binnenhuisarchitectuur. Ontdek waar binnen jouw organisatie behoefte aan is, en gebruik deze periode om daarin een expert te worden!

En een laatste tip in dit kader die natuurlijk eigenlijk niet benoemd hoeft te worden: gebruik de extra uren die je hebt om iets te doen voor een ander. Vraag na of er in de buurt iemand is die hulp kan gebruiken met boodschappen doen, koken of de kinderen. Zet een vrijwilligersproject op. Of neem een uurtje om bloed te geven. We’re all in this together!

10. Productief thuiswerken begint bij het begin: op tijd naar bed

Last but not least: houd ook je avond routine vast (of geef hem een extra boost)! Blijf je bewust van het feit dat het in principe een normale werkweek is. Hoe vroeger je naar bed gaat, hoe vroeger je weer fit je bed uit kunt komen.

En vanuit Recharge raad ik natuurlijk aan om al om 21:00 uur je schermen uit te zetten! Pak het laatste uur een boek of een spelletje erbij zodat je om 22:00 uur je bed in kunt rollen en 8 uur slaap kunt pakken. Ook met het oog op je fysieke gezondheid is dat geen verkeerd idee! Lastig om dit in je routine te krijgen? Volg de Recharge Special Edition© om hier een week lang actief mee aan de slag te gaan!

Welke van deze tips heeft jou het meest geholpen met productief thuiswerken?