Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

De 10 beste goede voornemens om slimmer te werken.

26/11/2023

Voor veel managers en ondernemers staat december in het teken van reflecteren en vooruitblikken. Reflecteren op de doelen van het afgelopen jaar. Vooruitblikken op wat er volgend jaar beter kan. Wat zijn de 10 beste goede voornemens om volgend jaar slimmer te gaan werken?

1. Gooi de vergadercultuur overboord

Al voor de corona crisis zaten we gemiddeld zo’n 30 uur per week in vergadering. Tel daarbij op dat 85 procent van de deelnemers productiever denkt te zijn als ze gewoon aan het werk zijn. Dan is het een eenvoudige rekensom dat je tegenwoordig met de nog minder effective online vergadercultuur behoorlijk wat tijd (en geld) aan het verdoen bent.

Over de zogenaamde zoomvermoeheid werd vooral in 2020 veel gesproken maar is vandaag niet minder relevant. Het is simpelweg veel te vermoeiend voor onze hersenen om in een online omgeving de non-verbale signalen op te pikken die nodig zijn voor goede communicatie. Als je er niet onderuit kan, verkort je meetings dan naar maximaal vijftih minuten, kijk of het NSM kan (no screen meeting) en of je echt iedereen erbij nodig hebt.

2. Stop met discussiëren over het ‘hybride werken’

“Als je het eiland wilt veroveren, verbrand dan de schepen achter je”, zei Julius Caesar bij zijn aanval op Engeland destijds. Op die manier kan je je ook niet terugtrekken en is de kans veel groter dat je het tot een succes brengt.

Met focus op het hybride werken blijf je op eenzelfde manier vastklampen aan de oude situatie. Ga dus niet bedenken hoe je zoveel mogelijk in stand kan houden. Pak de kans om het helemaal om te gooien. De schepen achter je te verbranden.Begin met een schone lei en ga van daaruit de nieuwe manier van werken designen.

Harvard Business Review onderzocht waar werknemers het meest naar zoeken als het aankomt op het hybride werken. Wat blijkt: het gaat met name om een gevoel van autonomie. De mogelijkheid hebben om zelf te beslissen waar en wanneer ze hun werk doen. Of dat nu mogelijk is binnen jouw organisatie of niet; iets om in het achterhoofd te houden.

3. Kill your darlings

In welke business zit je met je bedrijf? Wat hoort daar wel bij en moet je heel goed doen en wat moet je vooral niet doen. Wie neem je aan binnen je bedrijf en wat huur je in. Meer focus, op minder levert uiteindelijk meer kwaliteit op. Bovendien versterkt het je boodschap naar de buitenwereld zodat anderen precies weten wat ze van je kunnen verwachten. Pas als je dan echt snelheid hebt, kun je door gaan pakken.

Denk aan Netflix dat nooit advertentieruimte is gaan verkopen, maar de focus hield op abonnementen. Daar zit hun kracht. Maar toen ze groot genoeg waren konden ze wel fantastische series gaan maken, wat weer perfect aansluit bij hun aanbod. Uber kan inmiddels met het netwerk van chauffeurs eenvoudig doorpakken naar maaltijden en pakketjes. Bovendien versterkt dit ook weer hun propositie richting hun chauffeurs.

Maar totdat je groot genoeg bent, is het handig dit soort side-steps nog even te parkeren. Focus op je core.

4. Maak goede afspraken met elkaar

Bij het remote werken zijn goede afspraken essentieel. Het nieuwe werken maakt het mogelijk dat iedere werknemer werkt volgens zijn of haar bioritme. Maar, wanneer plan je dan vergaderingen in? Wanneer zijn je werknemers bereikbaar en wanneer kunnen ze juist onbereikbaar zijn om concentreren of te ontspannen? Door over deze onderwerpen duidelijke afspraken te maken, stel je iedereen in staat om optimaal te presteren en creëer je een psychologisch veilige omgeving.

5. Van preventie naar amplitie

In tegenstelling tot het behandelen (curatie) of voorkomen (preventie) van negatieve toestanden op werk (zoals werkstress of burn-out) voorziet amplitie in het actief bevorderen van de positieve toestanden bij werknemers. Denk daarbij aan bevlogenheid, welbevinden en gezondheid.

Waar preventie in zekere zin beperkt is tot risicogevallen (omdat het gericht is op het voorkomen van problemen) is de reikwijdte van amplitie breder. Door de positieve insteek kunnen namelijk alle medewerkers gebaat zijn bij dergelijke interventies.

6. Focus op verbinding

Een open deur, maar zo belangrijk. Verbinding creëert vertrouwen. En in teams waar het vertrouwen hoog is, zijn de mensen meer betrokken, minder gestresst, energieker en zijn de prestaties hoger. Grote kans dat je dat allemaal al weet maar ga eens bij jezelf na: hoe vaak bel jij iemand uit je team op gewoon om in te checken hoe het gaat?

7. Be nice

Volgens Berkeley professor Emiliana Simon-Thomas is kindness een van de pilaren die belangrijk zijn voor werkgeluk. Het gaat bij kindness over het creëren van vertrouwen, het delen van inzichten, het geven van feedback en complimenten en goed naar elkaar luisteren.

Werkgeluk wordt in verschillende onderzoeken onder meer gekoppeld aan betere gezondheid, meer creativiteit, effectieve probleemoplossing en verhoogde productiviteit. Ook zijn mensen die veel werkgeluk ervaren meer betrokken en ervaren zij meer flow en betekenis in hun werk.

8. Pauze, pauze, pauze

In mijn eerdere column noemde ik het ook al. Ik kan het niet genoeg benadrukken: stimuleer het nemen van voldoende (kwalitatieve) rustmomenten. Je kunt niet verwachten van je medewerkers dat ze continu gas blijven geven als ze tussendoor niet opladen.

9. Pay it forward

Wie goed doet, goed ontmoet. Ook op je werk. Het activeert het beloningscentrum in de hersenen, het maakt gelukkiger en het stimuleert de aanmaak van het hormoon oxytocine (wat weer helpt om beter bestand te zijn tegen stress).

10. Vier successen

De leukste manier om de verbinding in je team te verbeteren. Houd de successen van je collega’s bij en verras ze af en toe in de teammeeting met ieder een vermelding van zijn of haar succes.

Dit is tevens ook een mooie manier om dit jaar af te sluiten. Bedank je team voor hun inzet door ze een leuk of inspirerend cadeau op te sturen! Bijvoorbeeld een boek vol met inspiratie voor goede voornemens 😉