Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Doe iets goeds voor een ander of vrijwilligerswerk

5/12/2023

Doe eens een keer zomaar iets aardigs. Wijs een toerist de weg, breng een keer een pan eten langs, geef aan een goed doel. Altruïsme is niet alleen prettig voor de ander, maar ook heel goed voor jezelf. Ook vrijwilligerswerk doen helpt enorm. Je wordt er gelukkiger van en minder gestrest.

Warme gloed

Door iets goeds te doen, voel je jezelf ook beter. Algemeen wordt het geluksgevoel dat je krijgt als je zomaar iets goeds doet, gezien als de belangrijkste drijfveer voor altruïsme. De warm glow, de warme gloed, die je ervan krijgt. Zo blijken mensen gelukkiger te zijn als ze geld uitgeven aan anderen dan aan zichzelf.  Hoe dat gevoel precies tot stand komt, hebben anderen wetenschappers in kaart gebracht . Het gaat om razend ingewikkelde processen in het brein, en komt er grofweg op neer dat als iemand zomaar iets goeds doet, een gebied wordt geactiveerd in de hersenen dat samenwerkt met het ventraal striatum, het beloningscentrum van je brein.

Betrokkenheid

Dat geluksgevoel treedt niet altijd in dezelfde mate op, stelden Amerikaanse wetenschappers vast . Zij concludeerden dat de relatie met degene voor wie je iets goeds doet, essentieel is. Zo blijkt dat mensen gelukkig worden van het geven aan goede doelen, maar vooral wanneer ze hun geld geven aan iemand die direct bij het doel betrokken is, en niet aan een tussenpersoon. Het geven aan vrienden en familie blijkt ook heilzamer te zijn wanneer door die goede daad de relatie wordt versterkt. De sociale connectie is cruciaal om goede daden om te zetten in positieve emoties.

Het effect van het doen van vrijwilligerswerk is vaak onderzocht. Britten onderzochten 88 vrijwilligers die allerlei soorten werk deden in Noord-Engeland en Zuid-Schotland . Zij hadden op allerlei manieren baat bij hun vrijwilligerswerk: ze werden fitter en alerter en hadden minder stress. Ook ander, Amerikaans, onderzoek toonde het positieve effect aan van het doen van vrijwilligerswerk . Alle vrijwilligers voelden zich meer bij de gemeenschap horen en hadden minder stress. Voor deelnemende jongeren was de conclusie zelfs dat het doen van vrijwilligerswerk kan bijdragen aan het verbeteren van probleemgroepen.