Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Voordelen van bewegen

8/2/2024

Niets kan op tegen de voordelen van bewegen. Hardlopen, wandelen, fietsen, zelfs tuinieren – het is goed voor je lichaam, je hart en je hoofd. Bewegen helpt om af te vallen, tegen hart- en vaatziektes en kan een enorm geluksgevoel veroorzaken. De runner’s high is geen fabeltje.

Minder stress en een beter geheugen

Als je sport of beweegt, komen endorfines vrij, de neurotransmitters die in eerste instantie zijn bedoeld om pijnprikkels tegen te gaan, maar waar je ook een euforisch gevoel van krijgt.

Sporten verlaagt stress en verbetert je geheugen, al zijn die effecten soms tijdelijk: bij een onderzoek naar de langetermijneffecten van sporten op je hersenen werden de grootste positieve effecten gezien bij de proefpersonen die op de dag van de test hadden gesport, en niet alleen in de vier weken ervoor.

En niet te vergeten: afvallen!

Amerikaans onderzoek onder meer dan 2000 mannen tussen de 22 en de 55 toont het verband aan tussen bewegen en gewichtsverlies. De resultaten waren maar voor één interpretatie vatbaar: de mannen die veel bewogen, vielen af; de mannen die weinig bewogen, kwamen aan.

Het advies, gebaseerd op dit onderzoek: mannen van middelbare leeftijd zouden drie kwartier tot een uur per dag actief moeten bewegen om af te vallen. Ander Amerikaans onderzoek richtte zich ook op vrouwen. Hierin werden mannen en vrouwen tussen de 18 en de 30 gevolgd, en 2, 5, 7, 10 en 15 jaar later opnieuw onderzocht. Ook hier was de uitkomst dat zeker een half uur wandelen per dag een positief effect heeft op je gewicht. De onderzoekers stelden ook iets anders vast: de zwaarste deelnemers aan het onderzoek hadden meer profijt van het wandelen dan de lichtere deelnemers. Veel deelnemers werden in de loop van die vijftien jaar zwaarder, maar degenen die actief bleven doorwandelen, kwamen minder aan dan de minder actieve mensen.

Hart- en vaatziekten

Dat de voordelen van bewegen ook blijken met betrekking tot je hart, is vaak bewezen. Een belangrijk Amerikaans onderzoek onder 12.516 – mannelijke – alumni van Harvard University toont aan dat je, wanneer je ongeveer 1000 calorieën per week meer verbrandt door te sporten, het risico op hart- en vaatziekten aantoonbaar afneemt. Wie tot 2000 calorieën per week wegtraint, reduceert ook het risico op hoge bloeddruk en een hartaanval.