Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Waarom pauzeren van levensbelang is

8/1/2024

Je kent het wel. Je zit lekker in de flow en ineens is het 12:30 – tijd om te pauzeren. Wat ga je doen? Even snel een boterham naar binnen proppen en door? Een bord eten halen en dit achter je computer opeten? Of toch maar echt even pauzeren. Na het lezen van de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek die we hieronder bespreken, is er in ieder geval een optie die je niet meer zal kiezen.

Je weet dat pauzeren goed voor je is. Maar weet je ook dat de manier waarop jij je pauzes inricht, grote impact heeft op je fysieke en mentale gezondheid? Als je je pauzes niet goed inricht, kost het je alleen maar energie in plaats van dat je er energie van krijgt. Hoe zorg je nou dat je het meest uit dit dagelijks terugkerende ritueel haalt? Check deze 8 manieren waarop jij je pauze kunt inrichten en de positieve dan wel negatieve gevolgen daarvan. Vooral nr. 7 zal een eye-opener voor je zijn!

1. Relaxen

Ontspannen betekent dat je je brein even de ruimte geeft. Denk aan wandelen of gewoon uit het raam staren.

Het effect van relaxen: je stemming verbetert, je energie neemt toe en een eventuele negatieve stemming en/of vermoeidheid vermindert.

2. Persoonlijke groei

Het leren van iets nieuws is ook een vorm van ontspanning.

Werken aan je persoonlijke groei verbetert je stemming en je gevoel van vitaliteit en vermindert vermoeidheid. Vrijwel dezelfde effecten als wanneer je aan het relaxen bent!

3. Afstand nemen

Er zijn verschillende manieren om afstand te nemen van je werk. Al is dat door hetthuiswerken wel wat lastiger dan voorheen. Eerder kon je namelijk fysiek afstand nemen van werk door bijvoorbeeld een dagje thuis te zijn. Tegenwoordig is dat lastiger, omdat werkomgeving en privé omgeving vermengen. Toch kun je proberen fysiek afstand te nemen van werk door al je werkspullen op te ruimen en bewust even naar een andere ruimte te gaan dan waar je werkt. Naast fysiek afstand nemen van werk, kun je ook mentaal afstand nemen door bewust met andere dingen bezig te zijn.

Afstand nemen heeft veel positieve effecten. Zo verbetert het wederom je stemming. Ook helpt het je meer tevreden te zijn over je leven in het geheel. Het vermindert de kansen op burn-out. Daarnaast helpt enige afstand je goed te presteren, en pro-actief te zijn.

4. Sociale activiteiten

Per mens verschilt natuurlijk hoeveel energie hij of zij haalt uit sociale activiteiten.

Maar voor iedereen geldt dat de contacten met vrienden en familie je helpen met het verbeteren van je stemming, je energie en je welzijn. Ook vergroot het je gevoel van betrokkenheid en verbetert het je prestaties op werk.

5. Fysieke activiteiten (of slapen)

Even hardlopen tijdens de lunchpauze – heeft dat nou zin? Jazeker.

Het ondernemen van fysieke activiteiten tijdens de pauze verbetert je humeur en geeft je energie. Daarnaast verbetert het je motivatie en je werkprestaties. Ook helpt het om vermoeidheid te verminderen. Geen zin om te sporten? Het doen van een dutje heeft dezelfde positieve effecten!

6. Werkend pauzeren

Ook dit doet iedereen wel eens: doorwerken tijdens je (lunch)pauze, al dan niet met een bord eten voor je neus. Dit is niet aan te raden!

Allereerst vermindert het je welzijn. Ook verslechtert het je stemming en zorgt het voor een slechtere nachtrust. Een no go dus!

7. Negatief reflecteren (op werk)

Soms lukt het je niet om tijdens je pauze los te komen van iets vervelends dat eerder is gebeurd op werk. Hier blijf je over tobben en malen. Ondanks dat dit heel begrijpelijk is, is het toch goed om het te voorkomen.

Negatief reflecteren tijdens momenten dat je eigenlijk aan het pauzeren bent kan resulteren in meer gezondheidsklachten en vermoeidheidsverschijnselen.

8. Positief reflecteren (op werk)

Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk. Je hebt een fijne ochtend gehad op werk, en bent daar mentaal nog mee bezig tijdens je pauze. Heel goed!

Positief reflecteren zorgt voor minder risico op burn-out en toenemende pro-activiteit, creativiteit, behulpzaamheid en wil om te leren.

Probeer met dit in je achterhoofd eens bewust te pauzeren. Merk je de fysieke en mentale gevolgen van de keuzes die jij maakt?