Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Waarom het nieuwe werken om het nieuwe ontspannen vraagt

8/11/2023

Wil jij de sprint of de marathon winnen? Als we het over de sport hebben kies je gewoon wat je het leukste vind en waar jouw talent ligt. Maar als we het over ons (werk)leven hebben willen we allemaal de marathon winnen, toch? Desondanks zijn we met zijn allen aan het sprinten geslagen. Het nieuwe werken  zorgt ervoor dat we van de ene naar de andere online meeting gaan, werk en privé meer door elkaar heen lopen en ook het continu op je scherm kijken met de vele notificaties kan dat sprinten bevorderen. Maar het nieuwe werken is daarom niet per se gedoemd om te mislukken: het kan anders. Namelijk als we onze moderne vorm van inspanning, het nieuwe werken, combineren met een nieuwe vorm van ontspanning: het nieuwe ontspannen.

In dit blog lees je hoe we het nieuwe werken nu aanpakken, wat de gevolgen daarvan zijn en wat dé denkfout is als het op ontspannen aankomt. Ook lees je wat het nieuwe ontspannen is en wat dit je oplevert.

Want of je nu wilt of niet, hybride werken is here to stay. Uit een onderzoek van McKinsey onder werknemers bleek dat meer dan de helft na de pandemie voorkeur zou geven aan flexibel werken. Ook onderzoeken van o.a. TNO, PWC, Rabobank, I&O Research, EenVandaag en HEVO bevestigen dat digitaal-, plaats- en tijdonafhankelijk werken massaal worden omarmd.

Onze omgeving is veranderd en zal ook blijven veranderen. Niet voor niets zei Matt Brittin (voormalig vice president van Google Europa) al eerder:

“The pace of change today, is the slowest any of us will experience for the rest of our lives. We’ll need to work smarter.”

Je werk is een ongelofelijk belangrijk onderdeel van je leven. We besteden er 6 keer zoveel tijd aan als de tijd die we met onze families doorbrengen. Ons werkleven is de afgelopen paar honderd jaar ook enorm veranderd. Waar we eerder fysiek moe waren na een dag arbeid en waar inspanning en ontspanning elkaar opvolgde, zijn we overgegaan naar veel meer werk vanuit ons brein.

Door de manier waarop onze wereld vandaag is vormgegeven is ontspanning niet meer vanzelfsprekend. Evolutionair gezien is je brein geprogrammeerd om nieuwe prikkels waar te nemen (belangrijk voor je overleving). Deze nieuwe prikkels komen in onze moderne maatschappij overvloedig voor. Daarom moeten we bewuste keuzes maken om te kunnen ontspannen op dagelijkse basis: het nieuwe ontspannen.

Het nieuwe werken

In het nieuwe werken vindt communicatie steeds meer via een scherm plaats. Werkplekken en tijden vervagen. Meer mensen, betere techniek en een hogere werkdruk omdat efficiëntie onze belangrijkste maatstaf is geworden. De pandemie heeft dat in een stroomversnelling gebracht maar moderne stress zoals veel prikkels (mede door digitalisering), altijd bereikbaar zijn en informatie-overload spelen echter al veel langer. Dat vraagt om een bewuste omgang met inspanning en ontspanning. Bij ‘het nieuwe werken’ hoort daarom ook een nieuwe manier van ontspannen.

Wil je samen met jouw team/organisatie leren hoe je het nieuwe werken en Het Nieuwe Ontspannen combineert? Zodat jullie productieve & energieke werknemers in een hybride wereld zijn? Meld jouw organisatie dan aan voor Recharge

We pleiten voor een revolutie in ons mens-zijn: het nieuwe ontspannen

Hoe ontspant een homo sapiens anno 2022? Je hebt er vast een beeld bij. Even een serietje kijken, op de bank relaxen (met telefoon in de hand), scrollen, korte posts lezen en constant nieuwe impulsen doorspitten. Sporten of uit eten gaan doen we ook, maar we kijken tussendoor gelijk op de telefoon om onze dopamine-shots te krijgen. Veel mensen leven graag toe naar het weekend of naar die geplande vakantie, want: dan is het tijd om lekker te kunnen ontspannen.

Afleiding vs ontspanning

De vraag is óf je brein in die tijd ook daadwerkelijk kan ontspannen of dat je in je hoofd flink overuren draait. Kun je je werk bijvoorbeeld echt loslaten in de tijd dat je iets anders aan het doen bent? Ook zijn de meeste series/films ook vooral nog meer informatie om te verwerken (breintechnisch gezien). De momenten van niks, bijvoorbeeld als je even aan het wachten bent in een restaurant, worden opgevuld met afleiding.

De trotse workaholic

Naast de weekenden en vakanties werken we allemaal maar flink door. Sommige trotse workaholics ook tijdens de weekenden & vakanties want druk zijn en hart voor de zaak hebben wordt geprezen. Ook nemen we geen pauzes (behalve het hoognodige) en zien we onze to-do-list alleen maar groeien.

“We krijgen het steeds drukker en gaan daar steeds slechter mee om.”Hidde de Vries - oprichter The Recharge Company

De weg naar burn-out

Deze levensstijl kun je best even volhouden. Totdat je lichaam aan de bel trekt of je fouten op werk begint te maken waardoor je leidinggevende aan de bel trekt. Waarom doen we dat toch met zijn allen? Heel simpel: instinctief is ons brein altijd alert op nieuwe prikkels. We kunnen haast niet anders.

Slecht presteren

We gaan door op een halve batterij. Nooit helemaal vol AAN, nooit helemaal vol UIT. Alleen de hoognodige oplaadtijd (slapen en eten en oké, misschien even naar het toilet, uiteraard met telefoon) brengt het batterijniveau niet ver genoeg omhoog. Mannen zijn zelfs vaker gaan zitten tijdens een toiletbezoek zodat ze op hun telefoon kunnen kijken. Je kunt je voorstellen wat dat met je prestaties doet op je werk en met de kwaliteit van je relaties. Ook over de kwaliteit van die oplaadtijd die we wel hebben valt over te twisten, gezien bijna [1 op de 4 mensen slaapproblemen](https://www.trouw.nl/binnenland/bijna-een-kwart-van-de-nederlanders-heeft-slaapproblemen~bdb776db/#:~:text=Bijna een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen.,voor de Statistiek (CBS).) heeft.

Recharge jouw batterij

Continu doorgaan en nieuwe prikkels binnenkrijgen zorgt ervoor dat onze batterij niet volledig oplaad. Maar waarom gaan we door op een halve batterij in plaats van de batterij volledig op te laden? Vaak doen we dit zodat we onze 8-uur durende werkdag kunnen afvinken.

Druk vs productief

We vragen ons niet af of we in die 8 uur ook echt productief zijn geweest of dat we eigenlijk alleen maar druk zijn geweest. Want zeg eens eerlijk, hoe vaak ben jij al op vakantie gegaan om er daar achter te komen dat je eigenlijk best moe bent?

Er is gelukkig een oplossing: leer hoe je je batterij weer volledig Recharged en slim met je tijd en energie omgaat.

Opnieuw leren ontspannen

Hard werken en ontspanning horen elkaar af te wisselen. Zo deden we het als oermens ook en zo werkt ons lichaam en brein nu eenmaal. Denk maar aan de sportschool: je spant je spier en ontspant ‘m weer en dit herhaal je. Wil je je spier minutenlang aanspannen zonder pauze bezwijk je op een gegeven moment.

Digitale evolutie

Evolutionair gezien heeft degene die zich het best aanpast aan de veranderende omgeving de meeste overlevingskansen. Onze omgeving verandert continu. Overleven doen we wel, maar floreren is toch echt iets anders dan overleven. Maar wat hebben we daarvoor nodig? Een andere benadering van ontspanning.

Het nieuwe ontspannen

Het nieuwe ontspannen betekent dat ontspanning onderdeel van je dagelijkse leven is. Jouw momenten pakken door de dag heen in plaats van alleen als het noodzakelijk is (en je doodmoe bent). Denk aan de spiertraining als voorbeeld: voldoende ontspannen zodat je daarna weer kunt inspannen. En niet geheel onbelangrijk: ook hóé je dan ontspant is belangrijk. Dat is waar het nieuwe ontspannen echt over gaat.

Onze denkfout is dat inspannende dingen, ontspannend zijn. Jezelf vermaken door te scrollen op Instagram voelt heel ontspannend (want je krijgt een shot dopamine dankzij de nieuwe prikkels) maar werkt eigenlijk inspannend voor je brein. Je hersenen hebben namelijk wéér nieuwe info om te verwerken. Daarnaast werkt dopamine verslavend en zo kom je al gauw in een vicieuze cirkel.

Het is tijd om deze manier van ontspannen, het oude ontspannen, los te laten. Simpelweg omdat het ons niet meer dient.

Wat levert het nieuwe ontspannen op?

  • Meer energie
  • Betere focus
  • Motivatie & plezier
  • Betere relaties
  • Financiële rust
  • Een gezond lichaam
  • Geestelijke rust
  • Creativiteit
  • Verbinding met jezelf & anderen
  • Zelfverzekerdheid

3 tips om meer te ontspannen in minder tijd

Het nieuwe ontspannen gaat om een verandering van je leefstijl én constant bewuste keuzes maken. De regie pakken over je agenda, tijd en energie.

Deze 3 tips kun jij vandaag nog toepassen voor meer ontspanning & slimmer werken:

  1. Leer het verschil tussen een prioriteiten- en takenlijst kennen.
  2. Weet hoe je kunt pauzeren.
  3. Neem een focusblok met de pomodoro techniek.Zie ook onze tips om thuiswerken relaxter, slimmer en effectiever te maken:

Samen met jouw team/organisatie Het Nieuwe Ontspannen leren toepassen? Zodat jullie productieve & energieke werknemers in een hybride wereld zijn? Meld jouw organisatie dan aan voor Het Recharge programma