Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

Wat team Recharge leerde van op trail gaan

30/11/2023

Van 18 - 20 maart maart gingen wij op trail in de Spaanse bergen. Cistema Central om precies te zijn. Onze trail betekende 3 dagen en 2 nachten in de ongerepte natuur, zonder afleiding (telefoon/werk), dagelijks hiken en back to basic. Onze groepschat heette tijdelijk dan ook ‘Poepen in de bergen’. Dat belooft wat! In deze blog lees je onze ervaring & lessen van deze bijzondere reis.

Goed om te weten: team Recharge werkt volledig remote en eigenlijk heb je sommige collega’s dus pas 1 of 2 keer in real life gezien. En nu gingen we met zijn allen poepen in de bergen...

De paklijst voor onze trail bestond uit o.a. een slaapzak tot temperaturen van minimaal -5 en liever -10. Of we buiten of in een tent sliepen was nog niet helemaal duidelijk. De weersvoorspelling was 3 graden in de nacht. Alleen deze feiten waren mentaal voor sommige teamleden al een uitdaging.

Wie denkt dat wij gezellig op vakantie gingen met elkaar, heeft het mis. Onze trail bestond ook uit:

 • Stiltewandelingen
 • Langs de stijlste afgrondjes lopen
 • Gedachten delen zonder dat daar direct op gereageerd hoeft te worden
 • Zelf onze tenten opzetten
 • Geen toilet & douche hebben
 • Dagelijkse wandelingen van +- 12 km

Wat leerden wij van deze trail?

Vooraf hebben alle teamleden een uitdaging of vraag waar zij mee zitten voor zichzelf opgeschreven waar ze tijdens de reis antwoord op zouden willen hebben. Lees hieronder of we hier antwoord op hebben gekregen en wat wij leerden van onze trail.

Hidde de Vries (founder The Recharge Company)“Hoe gaaf is het dat je dit met je team kan doen! Ondanks dat ik de kracht ken van een trail was het toch wel spannend om dit nu met het team te doen. Helemaal omdat ze niet via een open inschrijving hadden deelgenomen vanuit intrinsieke motivatie, maar meer vanuit het idee dat dit inderdaad leuk zou zijn om met het team te doen. Het resultaat was gelukkig echt fantastisch. Je komt als team in zo'n korte tijd zoveel dichter bij elkaar. Je leert elkaar kennen op een manier die je op kantoor nooit zal bereiken en daarmee bouw je meteen het hoognodige vertrouwen op binnen het team. Dat vertrouwen is essentieel als je allemaal verder remote of hybride werkt. Daar kan geen training tegenop!”

Chantal Folman (Projectmanager)“Mijn uitdaging was overleven zonder comfort. Geen WC, niet kunnen douchen, slapen in een tent, geen mobiel - ik zag er vreselijk tegenop. Dagenlang appte mijn collega Helena & ik al met elkaar hoe erg we ineens genoten van het feit dat we een toilet en warm bed thuis hadden nu we nog niet op trail waren. Ik moet ook zeggen, het was echt niet makkelijk voor me (ik heb maar 2 uur geslapen per nacht bijvoorbeeld) maar ik heb het wel gedaan. Ik realiseer me door de reis dat ik meer rust zou kunnen inbouwen. Mijn telefoon inleveren was een groot ding voor mij en mijn weekenden zijn vaak volgepland met allerlei gezellige afspraken. En hier ervaarde ik toch rust, minder afleiding & geen besef van tijd. Dat doet wel wat met je.”

Randy Hereman (General manager)“Door alles even achter mij te laten, inclusief het besef van tijd kon ik echt even ontspannen. Iets anders doen dan achter een scherm zitten. Hierdoor besefte ik dat alles wat ik wilde er nu eigenlijk al is en de druk, stress en problemen die ik dagelijks ervaar 100% zelf creëer. Het zijn kleine problemen die ik heel belangrijk maak terwijl ze dat helemaal niet zijn.”

Helena Kotsolaki (Content manager & coach)“Aan de ene kant had ik superveel zin in de trail. Ik snak in het dagelijks leven best wel naar een meer natuurlijke omgeving, schone lucht, meer buiten zijn en niet continu achter m’n laptop zitten. Mijn telefoon & planning loslaten leek mij juist heerlijk, pure luxe. Aan de andere kant háát ik het om qua slapen primitieve omstandigheden te hebben en kou te lijden. Ik zat ook nog eens in een bepaalde periode van mijn cyclus waarin ik het altijd belangrijk vind om rustig aan te doen. Dus ja, ik zag er naar uit én er tegen op. Vooraf dacht ik dat mijn uitdaging vooral het loslaten van ideale omstandigheden willen creëren zou zijn. Maar dat ging me vrij goed af. Ik heb vooral geleerd dat het heel goed is om af en toe afstand te nemen van zaken. Ontspannen zonder dat je dit opvult met online bezigheden bijvoorbeeld. Uitzoomen, zodat je meer helicopterview krijgt. Dat zou iedereen eens moeten doen.”

Raymond Riet“Een leadership trail: wandelen in de bergen rond Madrid, buiten eten en slapen (in een tent dan) en diverse oefeningen tussendoor, waarbij een uur stil wandelen ook een opdracht was. Wow gaaf, count me in. Vooraf had ik niet echt een vraag of uitdaging, ik wilde het vooral ervaren. Ik leerde het volgende:

 • Echt even offline (geen tijd, geen device) is ECHT heel erg fijn. Ik heb het ook geen seconde gemist.
 • Buiten zijn geeft veel energie en rust. De verbinding met de natuur vond ik ook heel rg fijn en gaf mij een voldaan gevoel. Wat mooi dat ik dit kan doen. De buitenlucht en bewust de verbinding met de natuur, dat ga ik vaker opzoeken.
 • Bewust zijn in het hier en nu…ik loop hier in de bergen en ik hoef nergens rekening mee te houden/te doen…het laten gebeuren. Heerlijk. Me, myself and I.”

Meer lezen over hoe je deze lessen toepast in je dagelijkse leven?

 1. Voordelen van bewegen
 2. Empolyee wellbeing stimuleren in 10 stappen (en maak meer winst)
 3. Waarom pauzeren van levensbelang is