Door op “Accepteren” te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.
<- Terug naar alle blogs

5 tips om direct slimmer te werken

26/11/2022

5 tips om direct slimmer te werken

“Had ik maar meer tijd en energie.”“Als ik straks eindelijk tijd over heb dan…” (en dit herhaal je al een aantal jaar tegen jezelf)“Vandaag is het mij weer niet gelukt om af te krijgen wat ik af wilde hebben.”

Klinken deze uitspraken of gedachten jou bekend in de oren? En probeer je daarom veel te doen maar wordt je leven er eigenlijk niet echt beter van? Grote kans dat je ambitieus bent en veel interesses hebt. Het risico is dat je daardoor steeds harder gaat werken. Maar dat maakt alles alleen maar erger…. In dit artikel lees je wat slimmer werken is en vind je 5 tips om slimmer werken direct toe te passen.

Druk zijn is namelijk niet hetzelfde als productief zijn. Het is tijd om slimmer te gaan werken.

Want, of jij nu meer tijd en energie aan je carrière of aan je privéleven wilt spenderen: de oplossing zit eigenlijk nooit in harder werken en meer pushen, maar juist wel in slimmer werken.

Slimmer werken, wat is dat?

Slimmer werken betekent dat je zelf de regie pakt over jouw energie- en taakverdeling. Dat je je niet meer laat leiden door de waan van de dag. Met als resultaat het gevoel meer in controle te zijn, een fijnere werk-privé-balans en meer werkplezier.

Slimmer werken is eigenlijk een lifestyle. Vele kleine veranderingen maken samen een grote impact. In dit artikel lees je dé 5 tips die jij direct kunt toepassen om direct slimmer te werken!

1. Begin de dag met jouw belangrijkste taak, dat is slimmer werken

Soms heb je op een dag zoveel verschillende dingen aan je hoofd en lopen er zoveel zaken door elkaar heen, dat je je aan het einde van de dag helemaal niet voldaan voelt. Eerder opgejaagd omdat je na een drukke dag voor je gevoel nog steeds achter de feiten aanhobbelt. Herkenbaar? Om meer focus te creëren is het daarom goed om te bedenken welke taak jij echt gedaan wilt hebben. Begin daar als eerste aan. Sowieso voordat je jouw mail opent (daar lees je meer over in punt 4). Al werk je er maar een uur aan, dan nog zal het een gevoel van trots en energie opleveren voor de rest van de dag. Dit trotse gevoel zet je makkelijk om in meer energie.

2. Verklaar pauzes tot heiligdom

Deze tip kan heel tegenstrijdig voelen. Slimmer werken gaat toch over werken, niet over pauzeren? Want je hebt immers meer to do’s dan je lief is dus tijd om ook nog eens gaan lummelen heb je niet, toch? Think again! Het is maar hoe je het bekijkt. Tijd en productiviteit lopen namelijk niet lineair aan elkaar. Want wat je nodig hebt in de tijd die hebt is: energie! Je brein heeft de juiste mate van in- en ontspanning nodig om productief te zijn. Verklaar daarom je pauze tot heiligdom en neem elke dag een échte pauze. Weinig tijd? Lees hier hoe je alles uit je pauze haalt.

Bonustip: las ook naast de reguliere lunchpauzes regelmatig een paar minuten in om te lummelen, naar buiten te staren, te wandelen en om afstand van je taken te nemen. Door je brein te laten ‘luchten’ heb je als je aan het werk gaat weer meer ruimte!Zie ook dit schema om het verschil tussen continu doorgaan (en vervolgens crashen) en slimmer werken door focus en ontspanning af te wisselen.

3. Sta op zonder te snoozen

Wetenschappers lieten in 2020 zien dat de sluimerstand van de wekker grote negatieve gevolgen kan hebben.[1] De snoozeknop, stelden zij vast, pleegt een aanslag op het autonome zenuwstelsel, met de verhoging van het stresshormoon cortisol tot gevolg. Het kan zelfs depressie veroorzaken. Direct opstaan daarentegen boost je wilskracht, zorgt voor de juiste mindset en activeert ook al de eerste energie om een succes van je dag te maken. Slimmer werken begint daarom echt met het begin van je dag.

“Je wilt uiteindelijk niet bekend staan als iemand die zo lekker snel op zijn mail reageert.”

4. Begin je dag nóóit met je e-mail

Je hebt het al gelezen: je wilt je dag beginnen met de dingen die voor jou belangrijk zijn. Niet met de dingen die voor iemand anders belangrijk zijn. Managementgoeroe Remco Claassen omschrijft het mooi in zijn presentaties: “Als jij geen plan trekt voor jezelf, word je onderdeel van het plan van iemand anders.” Begin met je beste energie aan een project dat voor jou belangrijk is. Je wilt uiteindelijk niet bekend staan als iemand die zo lekker snel op zijn mail reageert. Bovendien zijn er al genoeg collega’s die zich daar meester in gemaakt hebben. Beter word je erkend voor het feit dat je zaken voor elkaar krijgt. Jouw zaken.

5. Slimmer werken gaat ook over: complimenten geven

Menselijke connectie op een dag is heel belangrijk voor jouw energieniveau. Heeft een ander jou positief beïnvloed of ben je dankbaar voor iets dat iemand heeft gedaan? Laat het hem of haar dan ook weten. Dat hoeft niet veel te kosten. De kleinste attenties kunnen de grootste impact hebben. Niet alleen voor de ontvanger, maar ook voor de gever. Zo ontdekte onderzoeksbureau McKinsey dat complimenten meer motiveren dan geldelijke beloningen.[2] Complimenten geven is dan ook zeker aan te raden als je een team leidt. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Erasmus Universiteit blijkt dat wanneer de beste werknemer complimenten krijgt, andere collega’s ook worden getriggerd om harder te gaan werken. Mensen willen ook die waardering voelen en spiegelen zich aan het beloonde gedrag. Met als gevolg dat op afdelingen waar werknemers voldoende gecomplimenteerd worden, de productiviteit met zeker 5 tot 7 procent omhoog gaat.[3] Dat noemen wij nou slimmer werken.

[1] Janes, M., & Banissy, M. (z.d.). The refuse to snooze report. Amazonaws. Geraadpleegd op 4 maart 2021, van https://s3-us-west-2.amazonaws.com/evesleep/assets/genesis/landing_pages/refuse-to-snooze/the-refuse-to-snooze-report-FINALpdf.pdf

[2] Dewhurst, M., Guthridge, M., & Mohr, E. (2018, 16 februari). Motivating people: Getting beyond money. McKinsey & Company. https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/motivating-people-getting-beyond-money

[3] Bradler, C., Dur, R., Neckermann, S., & Non, A. (2016). Employee recognition and performance: A field experiment. Management Science, 62(11), 3085-3099.